То вокзал, чи туалет?

Вже понад сто років, усіх приїжджих залізницею до Чернівців гостей зустрічає красень-вокзал, який відкриває для туристів неймовірну архітектуру нашого міста. Та скільки я себе пам’ятаю, сам вокзал в мене асоціюється з туалетом. Виною усьому неймовірний сморід від туалету в головному залі вокзалу. 
Вже декілька років до мене їздять друзі з усієї України та Росії, адже вражені красою міста і природи, але кожний раз я намагаюсь не заводити їх усередину вокзалу обходячись боковими виходами, тому що соромно. Мені приємно, що в них Чернівці, асоціюються зі справжнім європейським містом, тому розмазати ці враження запахом сечі із вокзального туалету завжди дуже неприємно.
За останні два місяці я був на вокзалі двічі, обидва рази проводжав журналістів з Києва на потяг, і обидва рази туалет був на ремонті, схоже, що давно вже така ситуація. Але запах нікуди не дівся, незважаючи на зачинений туалет. Запасні туалети можуть посперечатися за першість навіть з туалетом на автовокзалі у Заліщіках, і старим на автовокзалі у Вижниці. Хто був зрозуміє про що я.
Наступна частина, ніяк не пов’язана з політичною ситуацією у місті, і не данина моді критикувати мера, саме тому і пост у категорії «суспільство», а не «політика». І звичайно Ви можете зауважити, мовляв, що мер має до окремої «параші» (туалетом це дійсно важко назвати) десь на вокзалі? Але дивлячись на місто останніми роками, воно потихеньку перетворюється на той самий вокзальний туалет, а «шалену» роботу, проведену на 600-річчя скоро треба буде заново переробляти, і коштів на це піде не менше, адже і фарба з будинків злізає мальованих на швидку руку, і Кобилянську треба переробляти, я вже мовчу про площу Турецької криниці. Але про це окрема розмова. Скільки ми чуємо з вуст як рядових чернівчан, так і міського голови порівняння про маленький Париж та Відень? Ви уявили собі подібні туалети у цих європейських столицях? Можливо проблема в тому, що наш шановний міський цар забув, що таке потяг, віддаючи перевагу літакам і своєму зручному джипу і відповідно не знає яка плачевна ситуація з громадськими вбиральнями на вокзалі та у місті. Адже будемо відверті, ситуація у тому ж парку, (туалет автостанції на Садовій), і не тільки там, не краще. Якось завів туди поляка і він був здивований, що я ще за це гроші заплатив, і сказав, що не вміє так довго затримувати дихання, а якби вмів, то все одно очі роз’їдає.  
Тож можливо нашому шановному градоначальнику потрібно розімкнути зуби і відпустити своє крісло, яке він так зараз активно намагається утримати, і вийти в люди. Адже з кожною каденцією він це робить все рідше, чи то через мігрень від того, що корона натисла голову, чи дуже високо трон поставив і боїться травмуватись, чи може просто не хоче забруднитись в лайно, що витікає із громадських вбиралень міста?

11 коментарів

Надія Вірна
про запахи на вокзалі погоджуюсь. але то радше треба міняти начальника станції. він там такий совковий атавізм, що немає слів. ми вже писали про ті туалети, але без толку.
а щодо слів поляка, то я тут з ним можу посперичатися. бо була досить довго у Варшаві і бувала в їхніх туалетах в переходах. так там не краще пахне. так само і в інших містах. Дійсно, проблеми туалетів в місті — це проблема, яку федорук обіцяв вирішити ще в 2008 році, а за вікном вже 11-ий. І треба цим питанням серйозно займатися.
Але не варто тут ідеалізувати закордоння.
Олексій Пономаренко
Я не ідеалізую закордоння. Про Польщу не знаю, якщо чесно. Поляк живе вже 15 років у Греції, то там здається такої проблеми немає. Але звичайно то все залежить ще й від культури нації… У нас звикли до совка і всьго засратого, і навіть до тієї ж не ідеальної Польщі нам далеченько.
Маріанна Антонюк
Олексію, не повірю, що ти не знаєш, що мер до залізниці не має жодного стосунку. В сьогоднішніх «мерских» обставинах не кОпав Федорука хіба що ледачий. Але кОпати його «чіста із любві к іскусству», а не заради справедливості, то вже якось негоже.
А загалом, без вокзального туалету, — проблема таки «мерска» :)
На жаль, у нас в країні смердьож чомусь невід'ємний від вбиральні. Навіть в ОДА, де, здавалось би, пристойні люди працюють (я не про «обліко морале», я про рівень освіченості і престижності місця роботи). А про відхожі місця в лікарні (!!!) на Фастівській, де апріорі все мало би бути стерильно, навіть згадувати гидко.
Олексій Пономаренко
Ну якби залізничний клозет був взятий за старт. А те, що залізничний вокзал не КП, зовсім не значить, що мер, має ігнорувати ту проблему. Вокзал це обличчя міста і сказати, а то не наше нехай смердить, то не вихід. Адже перше враження про європейське місто, про яке так часто полюбляв казати пан Федорук, саме з воказлу і починається.
Так згоден, проблема ще й полягає в тому, що розруха у нас починається коли ми починаємо пісяти повз унітаз, як казав класик. Менталітет такий. Але коли чисто, людина і після себе намагається лишити чисто. А у нас у прибиральниць навіть у мохку прописано, навіщо старатись, всеодно загадять.
Надія Вірна
До речі, вчора забігала на вокзал купувала квиточки до Києва, так мені щось до дива навіть нічим таким не смерділо. НАвіть гардини завісили на вхідних дверях. мо читають нас?)))))
Олексій Пономаренко
Ну наврядчи, але приємно))) Може наведуть лад з тим туалетом, все ж давно вже ремонтують.
Олексій Пономаренко
До речі, до написання цього посту підштовхнув проект де журналісти помінялись містами. Так ось вчора журналіст з Чернігова досліджував туалети нашого міста.
www.molbuk.com/blogi/blog_denis/36458-znovu-khimichna-ataka-park-shevchenka-imeni.html
Олексій Пономаренко
Сорі, журналіст з Полтави. Але туалети від того краще не стали :)
Митрик Івасюк
від того, що просто сидячи за компом і коментуючи блог користувача нічого не зміниться…

"… и все согласно зашатали головами…, да, это проблема..."

а от взятись руками за проблему наших туалетів ніхто звісно не хоче, скільки б це не обговорювали
Олексій Пономаренко
Ти пропонуєшь усім журналістам підти прибирати туалети, а прибиральникам писати статті? Ти думаєш це реально вихід?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте