Веломандри вихідного дня

До першої cерйозної велопрогулянки я готувався ретельно. Поміняв гальмівні колодки, перевірив усі налаштування, упакував в наплічник ключі, насос, ремкомплект, фотоапарат, одяг та їжу. О 4:48 дизель мав домчати мене з велосипедом до Коломиї, а другий до Вороненко, звідки я збирався проїхати по вже ходженому два тижні тому маршруту до Ворохти через гору Під Берда. Я планував наздогнати друзів, які вийшли ще у п’ятницю і повернутись з ними до Чернівців…

Та дурна звичка переводити будильник ще на 5 хвилиночок вкотре зіграла зі мною злий жарт. Прокинувся я рівно о 4:48, коли мій потяг певно вже набирав хід. Я був настільки злий, що не міг заснути до 6:30, але згодом себе заспокоїв, що можна вигадати щось альтернативне.

Мене давно зваблювали фотографії Заліщиків зі сторони села Хрещатик. Але відстань все ж лякала, 50 кілометрів в один бік, тобто 100 якщо повертатись у Чернівці. До цього я більше 40 кілометрів в день не їздив. Тож почитавши декілька порад в інтернеті як себе поводити під час дальніх веломандрівок, я відправився у прогулянку. Ще перед виїздом вирішив на зворотньому шляху заїхати до батька у село Валява Кіцманського району, таким чином полегшивши собі шлях відступу і заодно громадянський обов’язок виконати у неділю, оскільки там прописаний.

 

Дорога до кільця в Мамаївцях, і відповідно повороту на Кіцмань, рівнесенька і ці кілометрів 20 «зайшли» легко. Хіба що розтрушений організм на чернівецькій бруківці можна згадати з дискомфорту. А далі увесь шлях складається з підйомів і спусків, тому працювати інколи доводилось на повну.

Вже через пів години подорожі ти ніби зливаєшся з дорогою. Перестаєш «шугатись» пролітаючих повз тебе на шаленій швидкості автомобілів, негучна музика дозволяє обмежити зайві звуки і піднімає настрій, ноги ніби зростаються з педалями і стають з велосипедом єдиним цілим, вітер приємно обдуває і знімає відчуття спеки, а кінцева мета та краєвиди надихають і додають сил.

 

 

Майже уся дорога від Кіцманю до Заліщиків рясно висаджена акаціями. Тому перші ознаки легкої втоми тонуть у квітучому ароматі дерев, не даючи навіть маленького шансу на перемогу вихлопним газам проїжджаючих автомобілів.



Старі добрі «The Cranberries» у вухах і п’янкий аромат акації вимикають тебе з цього світу і переносять кудись далеко.
 Повертає до реальності різкий спуск яким я на шаленій швидкості минаю блок-пост ДАІ на виїзді з Чернівецької області і згодом розумію, що їду до Дністра, а мав би бути на 200 метрів вище. Пригальмував біля продавця полуниць на узбіччі, який мені розповів, що поворот на Хрещатик я минув на посту ДАІ, але тут через лісок можна стежкою значно скоротити відстань. Пару хвилин підйому і ось уже усі Заліщики перед очима як на долоні.


Трохи більший розмір панорами, оскільки адміни так і не виконали прохання зробити фото клікабельними

Видно усі вулиці, церкву, подвір’я людей. Ніякого тобі особистого життя, нікуди не сховатись від буковинського ока))).



50 кілометрів я подолав за 3 години 10 хвилин, що навіть здивувало.

Сиджу вилизую розплавлений «снікерс» з обгортки, який за порадами спеціалістів взяв замість бутербродів, і думаю про те, що далеко не все, що радять слід брати на озброєння. Тож перемастившись шоколадом вчусь на власних помилках.

Як пишуть у Вікі, село Хрещатик Заставнівського району Чернівецької осласті — чи не єдиний населений пункт в Україні, де мешканці п'ють, перуть, годують худобу та миються мінеральною водою, збагаченою іонами срібла. Спробував і я цієї смачної водички. Після подоланої дистанції та чукуляди я просто не міг її напитись.

Хрещатик не є Меккою туризму, але декілька зацікавлених зустріти все ж вдалось. Молодята під палючим сонцем близько години позували на відео та фотокамеру, а трохи далі буковинські міліціянти, показували красу київським колегам, які приїхали контролювати безпеку під час виборів.
 

Але окрім гарних видів та смачної мінералки Хрещатик славиться також Свято-Іоано-Богословським монастирем, який має довгу і цікаву історію з 17 століття, тож не відвідати монастир на схилі я не міг.

 

Зворотній шлях з присмаком квіту акації на губах давався дещо важче, особливо останні кілометри, проте я б не сказав, що це було чимось дуже складним і потребувало докладання надзусиль.

Приємним завершенням 81-кілометрової прогулянки стало холодне пиво та купання у прохолодному ставі. Після цього здавалось, що стало б сил на ще пару десятків кілометрів. Проте після активного відпочинку потрібно теж відпочити.    

 
Панорама у більшому розмірі

3 коментарі

Елена Огородова
Так вот ты какое, село Хрещатик!))) Панорамные снимки просто восхитительны!
Олексій Пономаренко
Дякую, панорамки ще недосконалі тому що вчився тільки їх ліпити, але тепер знаю як саме потрібно фоткати.
Ну а самого села Хрещатик на жодній фотці чомусь не виявилось, щось я упустив цей момент. Думав на зворотньому шляху, а назад від монастиря поїхав об"їзною дорогою. Хоча одна із фоток полів саме звідти, то неподалік заводу з виробництва мінералки «Хрещатик».
Roman Tymofiychuk
Файно… В панорамці на Томатоляндію, так я в свій час називав це місто, губиться будиночок однієї чарівної жінки, яка підібрала ключ до мого серця… а потім згубила… Ностальгія…
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте