Гори доступніші ніж ви собі уявляєте

Споглядаючи захопливі кадри з National Geographic Channel, або ж переглядаючи фото з Карпат у блогах та соцмережах, перше що народжується у думках: ось би там опинитись.



Проте реалізовують ці думки дуже малий відсоток «диванних» туристів. У більшості випадків доводилось чути про відсутність часу, грошей, спорядження, підготовки і тому подібне. Але насправді всі ми добре розуміємо, і навіть підсвідомо людина яка «ліпить ті відмазки», що то лише звичайна лінь. Тож сьогодні я задіну практичну частину походу, і мабуть проллю світло на ті питання, які у новачків виникають перш за все.
Отже, що потрібно для такого омріяного походу? Перш за все відірвати дупу від дивану. Це головна умова. Або задати собі питання, що я зробив для того щоб побачити ту красу яку я бачу на фото у моїх друзів по соцмережах.

 

Друге питання це спорядження. Для комфортного походу обов’язково необхідний рюкзак, намет, карімат (туристичний килимок), спальник, зручне взуття, теплий одяг та дощовик. Найдорожчі речі, такі як намет, рюкзак і спальник, можна позичити у друзів, але звичайно краще придбати, адже це вкладення не на один похід, а на роки.
 

Час. ПВД (похід вихідного дня) передбачає виїзд і повернення у вихідні дні. У нашому конкретно чернівецькому випадку виїзд о 4:48 у суботу і повернення в 22:26 у неділю.

Далі матеріальна частина. Транспорт: таксі зранку до вокзалу-18 гривень, потяги туди і назад в загальному-38 гривень, маршрутка з вокзалу 2,50. Їжа з розрахунку на двох: батон-4 гривні, куряче філе на відбивні для бутербродів-12, кукурузна крупа на мамалигу-3, сало на шкварки-5, бринза овеча-10, кава, чай, чукуляд — 20. Всього виходить 58 гривень транспорт, та їжа на двох 54 гривні, тобто з людини по 27 гривень. Звичайно у їжі фантазія не обмежена. Можна додати ще й помірну дозу алкоголю на вечірні посиденьки у вогню,  усілякі делікатеси за смаком, але я прикинув бюджетний варіант.
 

Отже всього похід обійдеться у 85 гривень! А тепер порахуйте скільки ви витрачаєте на вихідні у місті.

Звичайно для першого разу бажано йти у гори щоб у компанії була досвідчена у походах людина, яка б орієнтувалась в маркуванні, маршрутах, як себе вести у тій чи іншій екстремальній ситуації, знала де джерела з водою і т.д.

Але за бажання і це все не важко уточнити, маючи під рукою інтернет, адже є купа спеціалізованих туристичних сайтів та форумів, де з вами поділяться мапами, порадять маршрут і де краще стати на ночівлю.
 

Не зайвим буде подивитись і прогноз погоди тієї місцевості куди ви йдете. Якщо на ці два дні прогнозують суцільні дощі та грози, краще відкласти мандрівку до більш сприятливих погодних умов.
 

І наостанок. Завжди приємно прийти на місце ночівлі коли там чистенько, а не зас**но сміттям.

Тому не будьте Путіними, покажіть свій рівень культури. Ніколи не залишайте по собі взагалі ніякого сміття. Скляні банки, пляшки (які і так не рекомендується брати в гори), пластик, поліетиленові пакети, залишки їжі, обгортки від цукерок, чукуляду і т.д. заберіть з собою і викиньте у найближчий смітник в селі. Ваги вони вам не додадуть, адже ви їх несли якось сюди, тож і забрати буде ознакою гарного тону, поваги до інших та патріотизму.

Вдалих та цікавих вам походів, гарних світлин та незабутніх вражень.

6 коментарів

Ігор Гамаль
Про сміття дуже влучно сказано. Після «майовки» туристи зазвичай залишають за собою суцільне сміттєзвалище. Такі люди краще б не ходили в гори, чесне слово.
Олексій Пономаренко
То не туристи, то свині, які не поважають ні інших ні навіть себе… Я після травневих переконуюсь що нам дууууже далеко до Європи… але вчити потрібно кожного, і не соромитись указувати на свинство, я впевнений у більшості є європейський українець у душі, просто ховається за пострадянськими звичками…
Roman Tymofiychuk
Чукуляда дорога, ліпшє б віпив я вина ©
В наш час люди поділяються на два типи, які ходяь в гори і ті, хто дивляться у «ящик».
Олексій Пономаренко
Ну я за допомогою хоча б таких текстів намагаюсь перевести «диванних» туристів у розряд справжніх. Не скажу що маю якісь конкретні успіхи, але я певен, що люди які завдяки моїм фоткам і звітам пішли в гори вперше є, і це найголовніше чого я намагався досягти.
Елена Огородова
Ваши рассказы действительно сильный стимул оторвать зад от дивана!)))))))) Одно дело — красивые фотки природы, но когда публикуется всё в подробностях, то это оказывает более сильное воздействие.
Олексій Пономаренко
Є ідея якось сходити в гори «вкурсівцями». Тіпа виєздного засідання медіа-клубу «Диванний турист» )))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте