Водоспади крізь спиці коліс

Відвідавши більшість водоспадів у Карпатах я вже можу скласти певний рейтинг для себе. І Манявський водоспад є безумовним лідером. Тому розробляючи маршрут для першої веломандрівки з ночівлею, я орієнтувався саме на нього. Два роки тому я вперше відвідав Манявський та Бухтівецький водоспади  і тепер вирішив повторити це, але вже у вело форматі.  
Разом з двома попутниками ми завантажились у дизель до Коломиї, а згодом звідти таким же транспортом рушили до Делятина. З місця старту до Манявського водоспаду нам потрібно було проїхати орієнтовно 50 кілометрів, тож ми осідлали своїх залізних коней і рушили.

Звичайно на дорозі з активним рухом транспорту ти сконцентрований і краєвиди бачиш лише краєм ока, або коли траса порожня, та на одному з підйомів мене здивувало справжнє диво боротьби природного з сучасним. З асфальту пробилося невеличке джерело і вода стікала вниз по дорозі. 
 

Подумалось, що природу не стримають якісь умовності у вигляді асфальту, тим більше такої якості як роблять зараз. 
Звернувши після Надвірної з основної траси стало дещо легше, але у свою чергу дорога стала нагадувати друшляк. Та все ж з’явився час для розгляду краєвидів і буднів місцевих сіл. Звернув увагу, що більшість будиночків акуратні і доглянуті,

у двох селах збудовані великі й гарні нові церкви, мости всі пофарбовані у жовто-блакитні кольори, а місцями ще й патріотичні надписи зроблені, які видно під кутом.

Останні кілометрів сім у спеку і суцільне бездоріжжя давалися вже важкувато, але знаючи, що на фініші чекає смачна вечеря і неймовірні за своєю красою водоспади, вмикалась додаткова передача в ногах.
 

Майже 18 метрів справжнього природного дива зачарують навіть найчерствішу людину.

Спочатку ти потрапляєш в каньйон де тебе зустрічає прохолодний подих водоспаду. Чим далі йдеш, тим більше наростає звук міцних і потужних обіймів води з камінням, яке радо зустрічає з польоту кожну краплину. І в самому кінці каньйону Манявський красень вихваляється своїм прохолодним вбранням, а я… чужим велосипедом, який позичив для фото у трьох однодумців з Калуша.

Не менш гарним є звичайно і Женецький водоспад, про який я розповім у наступний раз, проте в комплексі за рахунок більшої кількості цікавинок, Манявський міцно тримає лідерство.
Сам водоспад можна спостерігати і зверху,

де поруч розташувався невеличкий 2-метровий водоспад.

А ще на 50 метрів вище ріка Манявка спільно з природою створили ще одне диво.

Є що подивитись і нижче за течією. Водоспадів там немає, але каньйон досить гарний.

Окрім того є дві чудові ванночки з глибиною більше метра, де можна отримати заряд бадьорості.

Ранковий душ під водоспадом

і ми вирушаємо до Бухтівецького по новій лісовій дорозі.

Більшість підйому близько години ми йдемо пішки, але спуск нас балує надмірними швидкостями, екстремальною дорогою і надлишком адреналіну. Ось тут я вже точно не бачив навколо себе нічого, оскільки максимальна концентрація на кожному камінчику на дорозі. На жаль у нашій команді не обійшлось без падінь, та головне, що травми були незначними і дозволили продовжити рух.
Бухтівецький водоспад значно поступається у красі та висоті Манявському, але довколишні скелі

і сусідній Крапельковий водоспад додають йому балів.

Останнього немає на карті, про нього несправедливо рідко згадують, але він викликає справжнє захоплення у тих хто таки вирішить завітати до нього в гості.

Він радо сховає вас за свої прозорі гардини від важких та сірих буднів та неодмінно зачарує своєю сонячною усмішкою.

Спека на дворі виснажує, тож я радо пірнаю в обійми до старого друга «Бухтівця», адже ми не бачились вже два роки.

Але справжнім раєм для любителів поплавати і пострибати з берега у річку є місце в селі Пасічна де Бухтівець впадає у Бистрицю Надвірнянську утворюючи малий Бухтівецький водоспад.
 

Проте відсутність часу та грозовий фронт змушують нас проїхати цього разу повз нього з неодмінною обіцянкою повернутись.
 

Адже є місця в які тобі хочеться повертатись знову і знову, і цього разу ми відвідали саме такі. Тому зараз з нетерпінням чекаю знову тієї миті, коли краплі Бухтівця та Маняви будуть карколомно стрибати з висоти тішачи своєю красою і викликаючи захоплений подив у кожного хто вирішив познайомитись з цими природними дивами. 

9 коментарів

Roman Tymofiychuk
Чудовий лікбез по водоспадам!.. Треба з Манявського і Бухтівецього колоди позабирати в мене якись напад перфекціонізму))
Олексій Пономаренко
Аналогічна фішка) Ось на початку серпня Азімут веде групу в 10 чоловік, піду з ними влаштуємо акцію «Врятуймо Трекера і Брукліна від нападів перфекціонізму»)))
Елена Огородова
как всегда, очень...)
Дима Фалибога
Дуже гарно викладено. Дякую! Візьму за мету побувати))
Олексій Пономаренко
Якщо хтось надумає повторити, то осьо вам мапа
Natali Shpak
ооо, круто! соромно зізнатися, але я навіть не увляла собі що в Україні може бути бодай один водоспад
Олексій Пономаренко
Їх багато насправді. Про найвизначніші у мене в блозі є розповіді, але є ще купа невеличких та не менш гарних
Alona Sazanova
Бачила Манявський водоспад кілька років тому, але купатися не ризикнула, було досить прохолодно. Він справді неперевершений! А от біля інших не довелося побувати.((( Текст і фото, як завжди, просто супер. Міняй професію, відкривай свою турфірму, в тебе так гарно виходить пропагувати зелений туризм. )))
Олексій Пономаренко
Мені не підвласна комерція. Кожному своє, мені писати і фоткати, комусь матрацникам тури продавати до водоспаду) Хоча колись я мріяв про подібне, тим більше дуже часто для своїх знайомих організовував різні тури, та все ж таки певно не зараз…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте