Вижниця вихідного дня

Вкотре переконуюсь сам і розповідаю вам, що головне це рішуче бажання не сидіти вдома у телевізора чи за компом у вихідний. А куди податись, на наше буковинське щастя, завжди знайдеться. Один із яскравих прикладів, — Вижниця, або «ворота в Карпати», як їх інколи називають.
Отже як лікар прописую вам ПВД (похід вихідного дня). Рецепт простий. Встаємо раненько, вмикаємо комп і дивимось розклад маршруток на Вижницю з основного автовокзалу Черніців. Якщо занадто довго спали, то додаємо буси які їдуть з АС-4 , що на «Добробуті» поруч з Калинкою. Звідти їдуть з 9:30. Ну, а якщо хочете попасти на захід сонця, то дивіться розклад АС-3 з Дріжджзаводу, там маршрутки з 16 години. Беремо канапки, водичку, цукерки в маленький наплічник і поїхали відпочивати.
Якісь півтори години і вже у Вижниці. Йдемо в бік мосту через Черемош, який веде в село Кути Івано-Франківської області і навпроти посту ДАІ повертаємо на вулицю Назарія Яремчука, що йде через весь кут піл назвою Рівня. На цій же вулиці є й музей видатного буковинського співака і за бажання його можна також відвідати.
Через 4 кілометри буде тур комплекс «Кремениця», де, до речі, можна і перекусити, але там не бував тож за якість кухні нічого не можу сказати.


Та якщо зараз там табір для американських, англійських та українських дітей з ціною путівки 1300 доларів, думаю кухня мала б відповідати стандартам.
А навпроти комплексу надзвичайний за красою поріг на річці Черемош, який і дав назву тур комплексу. 

До повені він був потужнішим і колись навіть президент-бджоляр сплавлявся тим порогом на рафті, а зараз він хоч і відновлює свою силу та ще далекий від тих часів.
 

Тут можна позагоряти і освіжитись у прохолодних водах Черемошу. Відпочивши крокуємо далі по дорозі і через метрів 300 наліво йде дорога на хутір Малинешний. Я звичайно не можу з фотоапаратом пройти повз гарні квіти, які виблискують на сонці ранковою росою.
 

Навіть бджоли вже снідають квітковим пилком, а в мене в шлунку порожнє.
 

Та ось дорогою трапився і мені сніданок. Застрягаю серед ожин хвилин на 10.


Проходжу останню хату на хуторі з гарним ставочком і рушаю у гору.
 

На дальньому фоні видніється село Тюдів Івано-Франківської області, а попереду дахи будиночків хутору, що сховався від цивілізації в мальовничому куточку Карпат.
 

Ще 5 хвилин і виходимо на гарну полонину звідки відкривається чудовий краєвид. А аромат різнотрав’я просто зводить з розуму.


Хочеться дихати на повні груди щоб забрати з собою хоча б кілька міліграмів цього карпатського парфюму.


У пошуках афин знайомлюсь з місцевими мешканцями, та вони мовчазні. Певно в мене не та вимова, тому вони не відповіли мені.
 

Та кисло-солодкі ягоди я все ж знаходжу і влаштовую собі другий сніданок. А дорогою бачу багато козариків, білих грибів, лисичок, біликів, голубінок, і розумію, що дарма забув взяти пакет.
Спуститись в потрібне місце зверху то справжній квест, навіть для місцевих. Адже стежок, які розходяться на хребті багато, а внизу вони одна від одної виходять на значній відстані. Я вкотре спускаюсь стежкою якою раніше не ходив і виходжу позаду тур комплексу. У таку спеку і не скупатись то для мене гріх, тож не зважаючи на бруднувату через нічний дощ воду, я знову стрибаю зіркою)
 

На Чернівці остання маршрутка з Вижниці йде о 18:30 або о 19 Путильский автобус і вже о 21 годині можна сидіти вдома милуватись світлинами та згадувати з користю для душі проведений день в одному із дивовижних місць України.

4 коментарі

Олексій Пономаренко
Не хтілось окремий пост чи відписуватись кожному. На пропозицію походу в гори вкурсівцями відповіли кілька людей, із них десь четверо висловили зацікавленість, та після того більше ніхто не писав. Будемо вважати, що це була гарн та, на жаль, нездійсненна ідея) Хто схоче в гори мої контакти знають)
Сергій Воронцов
Да, Леша, этих вкурсовцев не оторвешь. Фото позырили, и довольны)))
Елена Огородова
Оторвёшь, оторвёшь, ничего подобного. Я под впечатлением от фоток на Вкурсе этим летом совершила своё первое пробное «восхождение» — залезла на гору в Мигово там, где зимой лыжный подъёмник. Для меня это как покорение Эвереста. Ничё. Лиха беда — начало… Открывшаяся панорама просто захватила дух!))))Пока проблема со временем, но желание есть! Идея хорошая.
Олексій Пономаренко
Панорами з верхівки, то нагорода від вдячних Карпат за ваш пролитий піт на підйомі. За це я їх люблю. Взагалі Карпати дуже вдячні і дуже гарно ставляться до тих, хто добре і з повагою ставиться до них. Це я знав давно, а вчорашньо-сьогоднішній похід це лише укотре підтвердив
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте