Карпатські сепаратисти

Питання сміття в горах завжди мене хвилювало. Навіть ще тоді коли я активно не ходив у гори, а здійснював лише дводенні набіги у підніжжя гір, на так званий «матрацний» відпочинок.
Ніколи не розумів, що відбувається в тій порожній голові людини, яка залишає по собі сміття. Ну ось приходиш ти на галявину де завжди сидиш, а там все зас…мічено. Невже приємно? Більшість моїх походів починались з прибирання території на місці стоянки після таких ось «туристів».
Їх називають свинями, проте я вважаю, що негоже ображати гарну тварину. Я би називав цих людей сепаратистами. Вони не поважають свою країну, красу нашої землі, і вимагають кожному по пляшці горілки і визнати незалежність народної республіки «Бидлостан».
Я просто ніколи не розумів логіки. Несеш ти півторашку пива, банку тушонки, консерву в гори. Важко. Але такий вже принцип туризму, залізти подалі щоб з’їсти те, що так важко туди пер. Та після всього тара лишається порожньою. Тобто назад нести буде значно легше, а у випадку пластику, целофану, заліза ти взагалі не відчуєш ваги. Ні, нахабно все кидають на стоянці. У багатьох випадках ці люди ще й не несуть то все на собі, а приїжджають на машинах.
Причому якщо хтось думає, що цим займаються лише приїжджі туристи, то глибоко помиляється. Місцеві ще цинічніші, оскільки думають, певно, що то все їхня територія і сруть прямо собі на голову. Хоча б спалити за собою залишений пластик… та навіть це бидлу не під силу.
 

Ну та цей ліричний відступ можна продовжувати довго, та все одно відповіді на свої питання я мабуть не знайду.
Сьогодні хотілось поговорити про тих хто рятує Карпати від сміття українських «фуфайників». Одними із тих хто прибирає гори є хлопці і дівчата з громадської організації «Карпатські стежки». Я довго «катався», а тепер вирішив разом з ними і «сани повозити».
За планом ми мали прибрати і захоронити сміття під горою Смотрич, що неподалік Піп Івана Чорногірського з його обсерваторією.Та по дорозі побачили ще один смітник, який певно кимось раніше закопувався.
 

Та оскільки він був біля стежки, туди всі почали знову кидати сміття, думаючи, що це урна. Про розум і логіку у таких людей, також писати не хочеться.


Вирили яму подалі від стежки, зібрали 5 мішків сміття, і закопали так щоб не видно було з дороги, а місце колишнього смітника закидали камінням.
 

На основній ділянці роботи, під горою Смотрич, було 12 мішків зі склом, консервними банками та іншим сміттям.


Для нього довелось копати таку яму, що туди хтось із тих хто викидає сміття в горах помістився б.



Потім все закрили підготовленим звідти ж дереном та назбираним камінням.
 

Далі був відпочинок на озері Бребенескул, борщ, бануш, гітара, маракаси і пісні. Та зранку, аби не пропадав дарма час, активісти «Карпатських стежок» у прибережній зоні зібрали ще пару мішків сміття.
 

Наступна екоакція відбудеться 6-7 вересня на озері «Несамовитому», до якої може долучитись кожен хто любить гори. Тим більше, що вона буде поєднана з «Bograch party», і кожному пощастить скоштувати ще угорської смачнючої зупки у гарній компанії.
 

Любіть Україну, любіть її природу і не засмічуйте рідну землю! 

5 коментарів

Roman Tymofiychuk
Зробимо гори чистішими!!!
Roman Tymofiychuk
А щодо зупки… Умки не буде, цікаво чи буде Азімут)) Бо якщо буде — я не потерплю псування продуктів в його виконанні…
Святослав Вишинський
У мене запитання: навіщо сміття заривати в землю? Що це принципово змінює? Особливо пластик, який від цього ніяк не постраждає. Хіба не краще все, що горить, одразу палити, включаючи скло і консервні банки, котрі після високої температури кришаться, а з часом і розпадаються? Так, це, певно, деяке забруднення для атмосфери, але заривати пластик у землю чи нести його в долину, де він валятиметься просто неба на сміттєзвалищах — ще гірше.
Останній раз відредаговано
Олексій Пономаренко
1. Основний принцип сміттяря… якшо тут є сміття, я не перший і я лишу. Якщо його немає, деякі посромляться бути першим. Тобто це зкриття сміття з очей.
2. Коли є поруч дрова сміття спалюється. Та на тих висотах що ми були зараз, дров немає і палити сміття нічим.
3. Коли це недалеко до можливого під"їзду транспорту, сміття зноситься-звозиться.
Сценарій описаний у тексті не єдиний варіант, а в цьому випадку найбільш простий. Нагадаю також що все це робиться з власної інціативи і у свій вільний час.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте