Мої чорничні дні

Завжди подобався той контраст, коли лісисті гори змінюють гладенькі і ніжні полонини. Але полонини довжиною в 50 кілометрів бачити ще не доводилось. Тож стрибаємо з наплічниками у львівський потяг, де з тортом, свічками, кульками та Ягермейстером святкуємо день народження нашого кулєги.

У Лемберзі невиспані і з головним болем оперативно пересідаємо на електричку до Воловця і вже за пару годин пірнаємо у похмуре та дощове Закарпаття.

Здавалось, що може бути чудового, дощ, суцільний туман… Та тільки нетерплячий і невдячний не отримає від Карпат того заради чого він прийшов.
Коли починається злива ми крізь туман бачимо майже зруйновану стару сироварню. Але перекриття ще лишились, тож  ховаємось від дощу, і миттєво розпалюємо багаття, з гарячих вуглів, що залишились від місцевих афинників. Гарячий чай змінює більш горєче віскі, з часом у руках з’являється  гітара і починається «сироварня-фест».

Можливо тому що для нашої компанії не властивий песимізм, можливо тому що ми всі закохані у гори, а можливо погода просто здалась перед такою байдужістю до її вибриків, але завіса туману спадає і ми вже споглядаємо вершину гори, яку місцеві прозвали «цицька».
   

Головне правило походів знову спрацювало: в любій незрозумілій ситуації заварюй ройбуш, відкорковуй флєшку, і діставай гітару, і сонце неодмінно вийде.

Сидіти серед обламків цегли коли на вулиці творець грається хмаринками і сонцем просто смертельний гріх, тож швиденько збираємось, дякуємо сироварні за прихисток і йдемо далі на гору Плай.

По дорозі ми просто застрягаємо у чорничних полях Боржави, якими вона славиться. Такі крупні афини зустрічаються дуже рідко в Карпатах. Але найбільше мені смакує гогодзи заїдати афинами, що я і роблю на підйомі.

З Плая відкривається Боржава у всій красі і гора Великий верх (1598 м) куди ми прямуємо. Але те що на Боржаві здається «та я за пів годинки там буду», виявляється 2-годинним ходом з постійними відволіканнями на ягоди.

Ліс на Боржаві своїми кудрями ніби підпирає і тримає полонини.


На Великому верху теж все затягнуто хмарами і видимість не більше 20 метрів. Та ми дістаємо канапки, наливаємо «проявитель», і вуаля.

Та над нашою самовпевненістю знову сміється хтось з неба, причому дуже голосно і ми вже знову оперативно збираємось тікаючи від грозового фронту з вершини.
Стежкою тікати довго і не по нашому, тому як завжди у таких випадках рулить «лобєшня» через поля афин по дуже крутому схилу.

Фото не передає того схилу і веселого спуску. Як наслідок одна травма, одна загублена шапка, сині штани, які були білими, і чорні руки та язики від афин.
Вже майже у темряві ми приходимо на ночівлю неподалік водоспаду Шипіт. Швиденько готуємо кулешу з бринзоу і шкварками, відкорковуємо щось смачненьке, вітаємо іменинника і продовжуємо святкувати гарний день, чудову погоду, захоплюючу Боржаву та зіркове небо.
Я не знаю коли потрібно приходити на водоспад Шипіт, щоб не було сотні людей, але о 9 годині ранку, як показала практика, вже пізно. Та почекавши хвилин десять все ж вдається зазнімкувати ще одне природне чудо України.

Боржава закохує у себе з першого погляду і перша думка в потязі була про неодмінне повернення сюди.
Далеко? Так, ми 24 години провели в дорозі, щоб 11 годин споглядати на справжню досконалість, — неймовірно ніжні вигини Карпатської супермоделі на ім’я Боржава. Але навряд чи хоч один з нас згадає про довгу дорогу, коли на свої очі бачиш ось таке.

П.С. У матеріалі використав частину світлин Тараса Михайловича, за що щиро йому дякую.
П.П.С. Я не розумію, чому у фільмі «Мої чорничні ночі» всі відмовлялись від того пирога з афинами? :)

2 коментарі

Олексій Пономаренко
Ну, а щоб відчути справжній дух Боржави, раджу прочитати розповідь Романа Тимофійчука — «Танго з незнайомкою»
Ромцю, я настільки зачарований цим матеріалом, що зрозумів окрім звіту про подорож, усі інші мої спроби будуть провальними, я все буду порівнювати з ним, а порівняння будуть явно не на мою користь. Тож краще нічого не писати і просто прочитати ще раз про Танго :)
Roman Tymofiychuk
Дякую друже! Боржава дійсно чарівна, вона вартує тих зусиль, які ми доклали щоб насолоджуватися її краєвидами. Неодмінно навідаємося ще!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте